Srbija se opredelila za zapad

22:39 01. 02. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Važno je što je Srbija konstruktivno pristupila evropskom planu sporazuma sa Kosovom i u konačnici će to uticati na brzinu kojom će se ona približavati Zapadu, izjavio je danas američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil za N1.

Srbija se već odlučila da se okrene Zapadu i mislim da je mnogim Srbima frustrirajuće što taj proces traje toliko dugo, rekao je Hil u emisiji "Iza vesti".

„Nadam se da će rezultat svega ovoga biti mnogo bolji i brži tempo evrointegracija“, kazao je američki ambasador.

Na pitanje zašto je evropski predlog tajan, Hil je istakao da to ne bi nazvao tajnom, nego nečim što spada u tradicionane diplomatske kanale.

"Ako nastojite da se diplomatijom bavite kroz medije, pojaviće se mnogo nesporazuma“, ukazao je on i naveo da zbog toga smatra da o takvim stvarima treba razgovarati isključivo za pregovaračim stolom.

Upitan da li bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić "prešao liniju“ ako bi otkrio sadržaj predloga na predstojećoj skupštinskoj sednici, Hil je odgovorio da je to "hipotetičko pitanje“, ali smatra da je rasprava u parlamentu potrebna.

"Da zaključim, smatram prikladnim da se o tom planu diskutuje u Skupštini, ali ostavljam drugima da odluče šta treba da bude otkriveno, a šta ne“, rekao je Hil.

Prema njegovim rečima, Srbija se "drži svoje politike prema sankcijama Rusiji duže nego što je ruska vojska držala Herson“.

"Možete videti da pitanje veze Srbije sa Rusijom slabi iz dana u dan. Vidi se da raste interesovanje za saradnju sa EU i da je sve više zainteresovanosti za saradnju sa nama“, kazao je Hil.

Ponovio je stav američke vlade da Srbija treba da se pridruži sankcijama Rusiji, ali je dodao da nije tačno ni da Srbija nije uradila ništa, jer je osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

Na pitanje da li je pozicija Beograda u pregovorima sa Prištinom slabija zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji, on je rekao da smatra da su to odvojena pitanja.

Upitan ko više sarađuje, kosovski premijer Aljbin Kurti ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Hil se nasmejao.

„Kad bih mislio da bi odgovor na to pitanje pomogao procesu pregovora, odgovorio bih, ali ostaviću to vašoj mašti“, naveo je ambasador.

Istakao je da je glavno pitanje kada je reč o ispunjavanju Briselskog sporazuma osnivanje Zajednice srpskih opština.

"Mislim da postoji hitna potreba da se svi slože oko toga i da razumeju da kada nešto prihvatite, to morate i da ispunite“, naglasio je Hil.

On nije hteo da komentariše dokumenta koji su "procureli“ u medije, ali je istakao da je pozicija međunarodnih pregovarača "veoma dobro prenesena i u Beogradu i u Prištini“.

Upitan da li može da potvrdi saznanja N1 da SAD nemaju razumevanje za imenovanje Aleksandra Vulina na čelo BIA i da će zbog toga zamrznuti saradnju sa tom agencijom, on je rekao da neće govoriti javno o bezbednosnim pitanjima i o privatnim diplomatskim kontaktima.

"Postoji nekoliko stvari koje SAD shvataju veoma, veoma ozbiljno, a jedna od njih je obaveštajna saradnja, ali ovde ću se zaustaviti i ostalo ću prepustiti vašoj mašti“, rekao je Hil. (kraj) is/lč/bdr

Share: