Finalizacija, ne potpisivanje

14:42 18. 03. 2023. FoNet | Velimir Ilić

SRB-BEOGRAD - Izaslanik Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da u Ohridu očekuje finalizaciju aneksa sprovođenja Sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije i poručio da je u centru pažnje finalizacija sporazuma, a ne poptpisivanje.

"Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma", rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa i poručio da Beograd i Priština "ne mogu da biraju šta da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma".

Eskobar, koji je prthodnih dana u pripremi današnjeg sastanka u Ohridu, bio uključen u šatl diplomatiju, učestvuje danas kao posmatrač na sastancima premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Ohridu, kojima posreduju šef spoljne politike EU Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

"Mi radimo pod senkom jedne od najvećih pretnji bezbednosti evropskom kontinentu od Drugog svetskog rata“, rekao je Eskobar, aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu.

U tom smislu, rekao je on, važna je normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

U slučaju da se dve strane ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka evroatlantskim integracijama, rekao je Eskobar za RSE.

Eskobar je istakao da "sve zemlje regiona treba međusobno da se priznaju i da imaju mirne odnose".

Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, američki zvaničnik je ocenio kako je mala verovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku, jer je taj entitet više puta dovodio u pitanje funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

Eskobar je istakao da je sastanak lidera Kosova i Srbije u Ohridu istorijska prilika, ne samo za dve države, već i za ceo region da se odmakne od ratnih sukoba iz 90-ih i 1999. godine krene u 21. vek.
"To je prilika ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region u celini", rekao je Eskobar.

Eskobar je, u iščekivanju trilatarealnog sastanna čelnika Srbije i Kosova sa zvaničnicima EU, rekao da je "najveće očekivanje danas finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji".

"Ovaj sporazum o normalizaciji stvara miran, predvidljiv i prijateljski odnos između Srbije i Kosova. Ali, takođe otvara vrata i jednima i drugima da brže uđu u evroatlantske strukture. Dakle, iz naše perspektive, ovo je zaista istorijski (događaj)", naglasio je Eskobar.

Komentarišući skepticizam i u Beogradu i u Prištini uoči današnjeg sastanka, Eskobar je rekao da obe strane "ozbiljno shvataju tu odgovornost".

"Nadam da ćemo danas moći da dođemo do finalizovanog (teksta) aneksa sporazuma o normalizaciji", rekao.

Na konstataciju da predlog sporazuma ne uključuje međusobno priznanje i pitanje ože li i hoće li dovesti do međusobnog priznanja Srbije i Kosova, Eskobar je ocenio da se uzajamno prizanje predloženim sporazumom otvaraju vrata.

"Moj stav je, kao što sam više puta rekao, i na Kosovu i u Srbiji – da sve zemlje regiona treba da se međusobno priznaju i da imaju mirne odnose. Ovaj region mnogo obećava. Ipak, van regiona ljudi veruju da je Zapadni Balkan područje sukoba i etničkih tenzija. U stvarnosti, ovo bi okončalo jedan od poslednjih preostalih sporova u regionu i omogućilo celom regionu da zauzme svoje mesto u Evropi kao najbrže rastući deo u Evropi", naglasio je Eskobar.

On je poručio da je je za Sjedinjene Države međusobno priznanje krajnji cilj.

"Mislim da bi to trebalo da se desi za sve zemlje regiona. Dakle, mislim da nema puta u Evropu, bez toga da se sve zemlje regiona međusobno ne priznaju i dobro sarađuju jedna sa drugom", ocenio je američki zvaničnik. (kraj) vip

 
Share: