Ne želi da čeka izbore do jula

11:35 07. 06. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je danas novinarima u Beogradu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo da će iskoristiti svoj uticaj da kosovski Srbi učestvuju na novim lokalnim izborima koje su predložili američki i evropski posrednici, dodajući da za te izbore on ne želi da čeka do jula.

Eskobar je istakao da su zahtevi deeskalacija situacije, da gradonačelnici ne koriste prostorije opština na severu Kosova, da se kosovska policija povuče, ali i da se Srbi koji protestuju povuku.

Ukoliko bude novih izbora, a nadamo se da će ih biti, želimo da Srbi na njima učestvuju bez preduslova, dodao je Eskobar.

Evropska unija je, uz jasno podršku SAD, naglasila da je to evropski proces, dijalog i medijacija koji su evropski proces. Okretanje leđa procesu znači okretanje leđa Evropi i svim posledicama koje donosi neuspeh da se približite i integrišete u Evropu, rekao je Eskobar upitan o posledicama za obe strane ako se ne nađe rešenje za trenutnu krizu.

To samo po sebi je ozbiljna posledica, istakao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) je pravna obaveza na koju je pristalo Kosovo, a ne premijer Aljbin Kurti i biće ispunjena u ovoj ili nekoj budućoj vladi Kosova.

Ističem činjenicu da je ZSO pravna obaveza za vladu Kosovu, to je u Briselskom sporazumu, u zaključcima Saveta EU, to je u Ohridskom sporazumu. To nije sporazum Kurtija i Srbije, to je sporazum Kosova i Srbije i u nekom trenutku ako Kosovo želi napredak u procesu integracija, moraće da formira ZSO, poručio je Eskobar.

Pitanje je da li će se dogoditi sa ovom Vladom ili sledećom, ponovio je Eskobar.

Razgovori između Vlade Kosove i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka će se nastaviti i posle njegovog odlaska iz Beograda i ne znamo da li je bilo odgovora premijera Kosova Aljbina Kurtija, naveo je Eskobar, ali je izrazio nadu da će vlasti u Prištini prepoznati ono što se želi postići - održivo rešenje koje je na obostranu korist za sve.

U smislu posledica, rekao sam, okretanje leđa evropskom predlogu znači okretanje ne samo Evropi, već i SAD i Velikoj Britaniji i kao prijatelj Kosova ohrabrujem ih da sarađuju, koordiniraju i usklađuju se sa rešenjem koje će doprineti regionalnoj stabilnosti, naveo je Eskobar.

Eskobar je istakao da ukoliko nastave sa jednostranim akcijama, oni se udaljavaju od strateškog partnerstva sa transatlantskom zajednicom.

Upitan da li je realistično da će Vučić i Kurti prihvatiti zahteve koji su izneti, Eskobar je ocenio da je proces u ranoj fazi i da veruje da će prihvatiti i da će se "raditi naporno" da se ostvari.

Eskobar je uveren da se i dalje u ovoj kalendarskoj godini može očekivati ispunjenje obaveza iz Ohridskog sporazuma, koji je sveobuhvatan sporazum o normalizaciji između Srbije i Kosova.

On postavlja niz uslova koji kreiraju mirne i stabilne odnose između dve zemlje i naglašava obaveze obe strane. Postizanje tih obaveza može biti učinjeno brzo, uključujući i sporazum o ZSO. Mi smo i dalje veoma fokusirani na plan implementacije i dalje mislim da možemo imati sve elemente, većinu elemenata ispunjenih do kraja kalendarske godine, naglasio je Eskobar.

Eskobar je ocenio da je najveći izazov za Srbiju da uveri Srbe da treba da se vrate u kosovske institucije, a treba obezbediti da oni koji učestvuju na izborima i budu se vratili u institucije budu dobrodošli.

Na pitanje o uticaju Rusije, o kojem često govori Kurti, Eskobar je rekao da Moskva ima koristi od podela u Evropi i nije zainteresovana da vidi proces proširenja da napreduje, dodajući da ona koristi ovu krizu.

Eskobar je rekao da je Severna Makedonija bila veoma dobar saradnik i prijatelj Srbiji i Kosovu u organizovanju sastanaka, dodajući da je video predlog predsedavajućeg OEBS Bujara Osmanija za rešenje trenutne krize.

Predlog je u velikoj meri u skladu sa evropskim predlogom i pozdravljam angažovanje Severne Makedonije koje je bilo veoma konstruktivno, dodao je Eskobar.

Eskobar je naglasio i da posrednici nisu davali nikakve rokove za prihvatanje zahteva, već je bilo pitanje u Prištini šta su naredni koraci.

Od mene je traženo da u petak podnesem izveštaj Beloj kući, a od Lajčaka da to učini i izvesti visokog predstavnika EU Đosepa Borelja da li imamo napredak ili ne, predočio je Eskobar.

Nisu rokovi, već sledeći koraci i na osnovu mog izveštaja, mi ćemo doneti neke odluke, istakao je Eskobar i ponovio da to nisu rokovi ni za koga.

Eskobar je rekao da su SAD predane tome da pomognu Srbiji i Kosovu da reše krizu na obostrano koristan način i da se zajedničkim angažovanjem doprinese stabilnosti Zapadnog Balkana na putu integracije u EU.

On je naglasio da je sada aktuelno pitanje tenzija na severu, ali da nije samo zbog toga u regionu.

Sjedinjene Države žele da prodube odnose sa Srbijom i upravo organizujemo posetu članica Američke privredne komore u Srbiji Vašingtonu, rekao je Eskobar i istakao da se ponekad zanemari taj aspekt saradnje Srbije i SAD. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: