Obrazovanje i pravda

16:39 02. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Prve subote u septembru, dan posle početka nove školske godine, večeras se u 19 sati održava novi protest "Srbija protiv nasilja", posvećen stanju u obrazovanju i vladavini prava.

Građani će se okupiti se 18. put na protestima koji su počeli posle masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Protestna šetnja u tehničkoj organizaciji stranaka proevropske opozicije kretaće se Ulicom kneza Miloša, Ulicom kralja Milana, preko Slavije do ministarstava prosvete i pravde u Nemanjinoj ulici, gde će se okupljanje završiti.

Pored obrazovanja, tema ovonedeljnog protesta biće i vladavina prava, odnosno podrška inspektorima policije Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću, koji su premešetni sa svojih pozicija u Upravi za borbu protiv droga, dok javnost smatra da su smenjeni zato što su otkrili plantažu marihuane na poljoprivrednom dobru "Jovanjica".

Mitić je već svedočio pred Specijalnim sudom u predmetu "Jovanjica 1", dok bi Milenković trebalo da svedoči naredne nedelje.

Protesti su počeli 8. maja kao reakcija na masovno ubistvo 3. maja, kada je 13-godišnji dečak u svojoj školi, u centru Beograda, ubio devetoro đaka i čuvara i ranio još šestoro dece i nastavnicu istorije.

Samo dan kasnije, u beogradskoj opštini Mladenovac, dvadesetjednogodišnji mladić je ubio devetoro i ranio 11 osoba.

Zahtevi protesta su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Traži se i smena rukovodstva Radio-televizije Srbije, svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, kao i zabrana štampanih medija koji sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Zahteva se i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi zbog kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala. (kraj) is/ivt/mk

Share: