Car je go

20:56 02. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević/Anđelija Stojković

BEOGRAD - Gospodo iz Ministarstva prosvete, nemojte više da nam pišete pisma, kao što su smernice, to su prazne, šuplje ideje kojima nastojite da maskirate ruine obrazovnog sistema, poručila je profesorka Marina Vidojević, a građani na protestu su pozvani da 6. septembra pruže podršku inspektoru Dušanu Mitiću, koji nastavlja svedočenje za "Jovanjicu".

Vidojević je na protestu "Srbija protiv nasilja" istakla da su smernice Ministarstva prosvete kako raditi sa decom u novoj školskoj godine uvredljive za svakog prosvetnog radnika, jer se ponašaju kao da nastavnici do sada nisu širili toleranciju, uvažavanje i negovali međuljudske odnose.

Navodi se u smernicama da sopstvenim ponašanjem modelujemo ponašanje učenika i ja evo to činim ovde pred vama. Moram da se zapitam - kome ste vi iz ministarstva, zavoda, Nacionalnog prosvetnog saveta, Vlade, Skupštine i Predsedništva, primer za modelovanje ponašanja, uputala je ona.

Da li vi mislite da vi ne stojite pred tom decom, da se ne ugledaju i na vas, rekla je Vidojević.

Ona je naglasila da o prosveti odlučuju ljudi koji nikad nisu ušli u učionicu, kojima treba samo uredno vođena dokumentacija.

Pali ste na ispitu, prihvatite to, poručila je Vidojević, i istakla da su njene kolege iz Čačka, odbijajući smernice, jasno rekle da je "car go".

Studentkinja prava Ana Kafedžijska ukazala je da je juče bio 1. septembar, a školsko zvono nije zazvonilo za devet đaka OŠ "Vladislav Ribnikar", niti je voljeni čuvar Draga otišao na posao.

Danas je 2. septembar i hajda da im pokažemo da želimo Srbiju bez nasilja, u kojoj ne prolaze plagirane diplome, u kojoj postoji sloboda govora, a studenti nisu targetirani ili privođeni, rekla je ona.

Želimo zemlju u kojoj ne moraš moliti za dva minuta snimka, niti biti smenjen kao tužilac ili inspektor ako dobro radiš svoj posao, niti da taj inspektor strahuje za svoj život, poručila je Kafedžijska.

Imamo šest zahteva i nijedan od njih nije ispunjen, dodala je ona.

Moderator skupa Smiljan Banjac pročitao je saopštenje advokatske kancelarije Zdenka Tomanovića, koja zastupa inspektore policije Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića.

Oni su otkrili najveću plantažu marihuane na poljoprivrednom dobru Jovanjica, a kako navodi Tomanović, smenjeni su sa svojih funkcija .

Javnost mora da štiti inspektore, a tehnički organizatori će se time baviti sredinom septembra, rekao je Banjac i potom ponovo pročitao zahteve protesta "Srbija protiv nasilja".

Skup je završen oko 20:40 sati, Trg Slavija je prohodan za saobraćaj, a trenutno je zatvorena samo Nemanjina ulica. (kraj) is/ivt/and/mk

Share: