Podrška dijalogu i posredniku

14:03 20. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je danas da je dijalog jedini put da se normalizuju odnosi Kosova i Srbije, navodeći da njegova zemlja daje punu podršku dijalogu kojem posreduje Evropska unija (EU).

Hovenijer je, na konferenciji posvećenoj pitanjima mira i demokratije, naglasio da je stabilna budućnost Kosova i Srbije i normalizacija odnosa u interesu ne samo dve zemlje, već čitavog regiona, prenosi RTK.

Sjedinjene Države imaju puno poverenje u posredovanje EU, koju predstavljaju visoki predstavnik Đosep Borelj i Miroslav Lajčak. Važno je da svi akteri uključeni u ovaj proces razumeju trenutak u kome se nalaze i da igraju "poker" sa kartama koje im se nude, naglasio je Hovenier.

Nije tajna da Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri vide dijalog koji vodi EU kao najbolju i jedinu priliku za punu integraciju u Uniju, osiguranje mira i prosperiteta u regionu, dodao je američki diplomata.

Hovenijer je istakao da SAD žele da vide da Kosovo ima svoja puna prava u EU, da bude priznato u međunarodnoj zajednici kao nezavisna i suverena država.

To nije sporno, mi želimo da vidimo Kosovo kao deo ovih institucija, deo EU i deo NATO, zaključio je Hovenijer. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: