Nije bilo spontano

09:44 25. 09. 2023. FoNet | Desk

VAŠINGTON - To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.

"Čini se da je ovo dobro organizovana akcija, zbog čega je opasnija, jer sugeriše da postoje grupe na terenu kojima je u interesu izazivanje nasilja i spremne su da se organizuju i pronađu oružje koje će omogućiti da to učine", smatra Kapčan.

On ističe da ne želi da rizikuje sa nagađanjima ko stoji iza napadača.

"To može biti domaća grupa sa podrškom spolja, ali ne nužno od strane vlade. Njihov cilj? Podstaknuti nevolje, još nasilja, podići tenzije kako bi se učinila nedostižnom saradnja involviranih strana u cilju postizanja trajnog mira", kaže Kapčan.

Po njegovim rečima, pozitivan znak je da se srpski manastir distancirao od nasilja i što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio ubistvo kosovskog policajca i nasilje.

"Sada je potrebno da obe strane ispolje dalju, dugotrajniju uzdržanost, da odustanu od međusobnog optuživanja i krenu napred u primeni mape puta koju je pripremila Evropska unija", ističe Kapčan.

On smatra da je neophodno da SAD i EU pojačaju pritisak i na Beograd i Prištinu.

"Mislim da ovde nema dobrih i loših momaka. Ovo je jedan od onih nerešivih sukoba koji traju godinama. A znamo iz istorije da se nerešivi sukobi završavaju kada su obe strane spremne na teške, hrabre, bolne ustupke i kompromise u pregovorima", navodi Kapčan. (kraj) def/dj

Share: