Hil: Dobar sastanak sa Vučićem

12:47 26. 09. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ambasador SAD Krsitofer Hil izjavio je danas na debati o geopolitici u Beogradu da su predstavnici Kvinte imali "dobar razgovor" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Hil je rekao da je situacija na Kosovu veoma opasna i da je reč o tragičnom događaju, te da se mora osuditi ubistvo kosovskog policajca.

"Uvek žalimo gubitak života, ali mislim da je važno da se pogura politički proces i kako da se podstakne proces dijaloga", rekao je Hil.

Diplomatski proces, dodao je, mora da bude ojačan u danima pred nama i da se razmatraju dalji koraci.

Bivši ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac podsetio je da je više puta govorio o mogućnosti nekog lokalnog sukoba.

Kako je rekao, on nema potpuno saznanje o onome što se dogodilo, ali bi voleo da i Srbija i međunarodna zajednica učestvuju u istrazi.

"Moje ubeđenje je da to nisu radili ljudi koji su radili za 'državni inteteres', već možda i za nečiji 'treći' interes", rekao je Šutanovac.

On je ocenio da količina oružja ne čudi i misli da naoružanje nije novo, ali da je zabrinjabajuće da ga ima toliko i da ga ima na obe strane.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić rekao je da je situacija u Banjskoj pokazala svu pogubnost statusa kvo.

Jakšić je dodao da status kvo podržavaju dva glavna aktera iz ličnih interesa, kao i Rusija, dok se EU i SAD pokazuju nedorasli igrama sa balkanskim političarima, koji igraju na potpuno drugi način od ocekivanog.

"Mislim da će ovakvih incidenata biti", rekao je Jakšić. (kraj) vip/and

Share: