Moguća promena stava SAD

10:14 06. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Urednik časopisa "Strateška politika" i američki analitičar Gregori Kopli ocenio je za današnju "Politiku" da je nesporno da se glas Srbije o kosovskom pitanju ne čuje dovoljno glasno u svetu, jer su "samo Srbi svesni stvarnih činjenica povezanih sa stvaranjem Kosova kao priznatog entiteta".

Svet zapostavlja akt da su Kosovo stvorile Sjedinjene Države u potpunom odbacivanju istorijskih normi, pa i sadašnjeg međunarodnog prava, naveo je Kopli i konstatovao da svet ne posvećuje dovoljno pažnje Kosovu uprkos napetoj situaciji.

Ono što se implicira kao podrška NATO Kosovu u suštini je američka podrška. Jasno je da SAD žele da zadrže vojnu bazu Bondstil, odnosno prisustvo u tom delu Evrope, a Kosovo im je to omogućilo ovom bazom. To je postalo još važnije u Vašingtonu, pošto SAD i Rusija vide Srbiju kao važnu prekretnicu u novoj hladnoratovskoj borbi za uticaj, dodao je Kopli.

Kopli ističe da nijedna strana u "hladnom ratu", a posebno SAD i Evropska unija nisu spremni da dozvole da Srbija bude neutralna.

Ukoliko bi Srbija omogućila dalje postojanje baze Bondstil, ali bez otcepljenja Kosova, tada bi američka administracija mogla da proneni svoj stav prema Prištini i njenom upravljanju Kosovom, zaključio je on. (kraj) vip/ivt/dj

Share: