Uprava Euleksa i Kfora

11:47 14. 10. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Ukoliko ne bude popunjen "interregnum" na severu Kosova mogući su novi sukobi Srba i Albanaca, budući da i dalje nema nagoveštaja kada da će biti održani izbori za predsednike opština sa većinskim srpskim stanovništvom, ocenili su za Demostat izvori iz diplomatskih krugova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u četvrtak Srbe sa severa Kosova da izađu sa inicijativom za što skorije izbore, a predsednik Srpske liste Goran Rakić dan kasnije je rekao da je ta partija, koju podržava zvanični Beograd, spremna da učestvuje na vanrednim izborima u opštinama na severu. Vlada Kosova je u petak uveče saopštila da podržava raspisivanje tih izbora.

Prema pisanju Demostata, te izjave treba sagledati, pre svega, u kontekstu najave da će izaslanici EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije 21. oktobra posetiti Prištinu i Beograd. Smatra se da je osnovni cilj njihovog dolaska da se unapredi primena sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Demostat ukazuje da ipak ostaje pitanje da li će izbori u opštinama na severu Kosova biti uistinu raspisani i kada, te kako popuniti svojevrsni "interregnum" stvoren krajem prošle godine, izlaskom Srba iz svih prištinskih institucija.

Iz diplomatskih krugova može se čuti nezvanična tvrdnja da ako "strani faktor", odnosno Euleks, u potpunosti ne preuzme odgovornost za pravosuđe na severu, te ako domen bezbednosti ne pređe isključivo u ruke Kfora, ne treba isključiti mogućnost eskalacije nasilja, nalik onome što se odigralo nedavno u Banjskoj.

Kako se objašnjava, ta "privremena uprava", koju bi uspostavili Euleks i Kfor, bila bi na snazi dok se ne stvore uslovi za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i dok ne budu održani novi izbori na severu Kosova, jer je i poslednja runda Briselskog dijaloga u potpunosti razotkrila činjenicu da ni Priština ni Srpska lista nemaju kredibilitet ni autoritet da uspostave normalno stanje na severu.

Istovremeno, diplomate upozoravaju da je pitanje da li bi Vučić mogao da kontroliše novo produbljivanje tenzija, koje bi, smatra se, bilo "još većeg obima" od tragičnih događaja zabeleženih 24. septembra.

Pojedini izvori tvrde da bi "geopolitičkim konkurentima Zapada (naročito Rusiji i Kini) išlo u prilog otvaranje novih žarišta", kao i da bi sukobi bili "tolikog obima da bi i Vojska Srbije bila prinuđena da reaguje", navodi Demostat. (kraj) vbr/mk

Share: