Zabrana Hamasa

21:34 25. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka će "vrlo brzo" primeniti najavljenu zabranu delovanja palestinskog Hamasa na svojoj teritoriji, saopštila je u sredu jedna predstavnica ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu.

Ne navodeći konkretan vremenski okvir, ona je rekla da ministarstvo "pod visokim pritiskom" radi na zabrani delovanja Hamasa, ali i palestinske mreže Samidoun.

Primena takvih mera u Nemačkoj obično traje mesecima, ali ovaj put trajaće "znatno kraće," dodala je predstavnica.

Kancelar Olaf Šolc je brzo po terorističkom upadu Hamasa iz Pojasa Gaze u Izrael 7. oktobra najavio zabranju rada te organizacije i mreže Samidoun. Aktivisti Samidouna su, naime, sa simpatizerima na ulicama Berlina javno slavili krvoproliće.

Evorpska unija i SAD su Hamas odranije markirali kao terorističku organizaciju. Prema ranijim izjavama iz nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova, zabrana delovanja biće "još jedan korak ka suzbijanju svih aktivnosti (Hamasa) u Nemačkoj."

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je u sredu izraelskom ambasadoru Ronu Prosoru lično obećala da Nemačka "neće dozvoliti veličanje Hamasovog terora i podsticanje mržnje prema Jevrejima i državi Izrael."

"Svi koji veličaju teror Hamasa i prete Jevrejima će biti gonjeni punom snagom pravne države," rekla je Fezerova. (kraj) dep/mk

Share: