Bez detalja zbog emisara

15:11 03. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da Kosovo neće biti talac Srbije, ali da članove parlamenta u Prištini ne može da obavesti o detaljima nacrta Statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom, jer su ga to zamolili posrednici iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Posle više od decenije, Srbija odbija da potpiše nacrt samouprave. Kosovo ne treba i neće biti talac Srbije. Imamo Srbiju kao suseda, ali su nam putevi odvojeni. Neće joj biti dozvoljeno da blokira evropsku budućnost Kosova, rekao je Kurti.

Kurti je izjavio da neće iznositi detalje nacrta Asocijacije, jer je to njegova obaveza prema emisarima iz EU i SAD, navodi portal Reprteri.net.

Prema Kurtijevim rečima, Briselski sporazum iz februara i Ohridski implementacioni aneks uključuju "de fakto" srpsko priznanje Kosova.

Transatlantski karakter dokumenta mi je ostavio utisak ozbiljnije inicijative, kakvu ranije nisam video. Objasnili su mi da je izrada obavljena pažljivo i rekli da je to u skladu sa zakonom Kosova. Iz proceduralnog ugla, ne želim da dajem pravno mišljenje o usaglašenosti nacrta sa Ustavom, izjavio je Kurti.

On je poslanicima rekao da kao premijer ne može da iznese političku perspektivu na nacrt, koji prekida nasleđe nepriznavanja Kosova, zacementirano u sporazumima do 2013. do 2015. godine, i ima jasnoću u vezi sa priznavanjem Kosova.

U nacrtu je jasno da će uspostavljeni mehanizam imati koordinacioni i kooperativni karakter, odnosno neće se mešati u ovlašćenja javnih organa opština i centralnih organa, naveo je Kurti.

Nacrtom se zatvara prostor koji koristi Srbija, odnosno da Srbi na Kosovu projektuju budućnost van granica Kosova. Nacrt jasno kaže da je zemlja - Republika Kosovo, izjavio je Kurti.

On je rekao da je jasno navedeno da se bilo kakve izmene statuta sprovode tek pošto Ministarstvo za lokalnu upravu Kosova da saglasnost i Ustavni sud donese dozvolu. (kraj) mjj/ivt/bdr

Share: