Nemačka da ne zaboravi Ukrajinu

21:38 03. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Šef ukrajincke diplomatije Dmitro Kuleba je pozvao Nemačku da zbog bliskoistočnog sukoba ne izgubi iz vida podršku njegovoj zemlji za odbranu od Rusije.

"Verujte u nas, podržavajte našu borbu," rekao je Kuleba u petak u jutarnjem programu televizije ZDF. "Naša pobeda biće i vaša."

On je naglasio da politička podrška zapadnih partnera Kijevu nije popustila ni uz medijski fokus na Bliski Istok. Ukrajina je i uz zapadno solidarisanje sa Izraelom, zadržala prioritet, rekao je.

Zahvalivši se Nemačkoj za sisteme zaštite ukrajinskih gradova od bombardovanja iz vazduha, Kuleba je ponovio zahtev svoje zemlje iz maja da dobije i krstareće rakete Taurus.

On je ponovio i obećanje Kijeva da, ako dobije te projektile dometa 500 kilometara, neće gađati ciljeve u Rusiji, nego samo pozadinu okupirane istočne Ukrajine.

Kancelar Olaf Šolc (Scholz) je početkom oktobra odbacio taj zahtev, navodeći da iskoruka može Nemačku direktno da uvuče u rat.

Kuleba je u razgovoru za ZDF negirao da Kijev i Moskva iza zatvorenih vrata prekovaraju o okončanju sukoba, ukazavši na "mirovnu formulu" predsednika Volodimira Zelenskog koja početak bilo kakvih pregovora uslovljava povlačenjem ruske vojske iz cele Ukrajine.

Formula Zelenskog uključuje i razmenu svih zarobljenika i osnivanje tribunala za ratne zločine. (kraj) dep/mk

Share: