Ne želimo novu RS

14:13 13. 12. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

KOSOVSKA MITROVICA - Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je danas u južnom delu Kosovske Mitrovice da je stav SAD jasan - da je obaveza Kosova da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), da ona treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda, te da ne bi trebalo da bude treći sloj vlasti, niti da ima izvršnu vlast.

"Mi ne želimo novu Republiku Srpsku, ne želimo nešto što negativno utiče na dobro funkcionisanje države Kosovo", rekao je Hovenijer, a prenosi portal Kossev.

Govoreći o komentarima na nacrt statuta ZSO koji su zapadni predstavnici predali Prištini, Hovenijer je rekao da pozdravlja komentare, ali da je pomalo zbunjen tolikom količinom komentara i kritika.

"Mislim da je u vezi pitanja da li ima prostora za napredak – moguće, ali mi takođe ne možemo biti zaglavljeni u pojedinostima da izgubimo momentum i važnost da se krene napred oko Asocijacije", rekao je Hovenijer.

Govoreći o ugovoru između kompanija KEDS i Elektrosever, Hovenijer je podsetio da je to korak ka implementaciji Mape puta za energetske sporazume koji su postignuti 2013. i 2015. godine i da je cilj sprovođenje obaveza iz sporazuma, kako bi se korisnicima električne energije izdavali računi i krenula naplata.

"To je prava stvar i moje razumevanje je da većina stanovnika na severu razume i prihvata da bi oni trebalo da plaćaju struju koju koriste", rekao je Hovenijer. (kraj) vbr/and/bdr

Share: