Za fer izbore u Srbiji

09:15 14. 12. 2023. FoNet | Davor Lukač

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države očekuju da izbori u Srbiji budu sprovedeni u skladu sa pravilima, proteknu u mirnoj atmosferi i da budu fer, a od nove vlade u Beogradu da nastavi razgovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom i put EU integracija, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen za Glas Amerike.

"Srpski narod će glasati kako želi. Očekujemo od vlade da se pridržava sporazuma koje je sklopila u vezi sa Kosovom. U poslednjih nekoliko meseci, videli smo određeni napredak u tome. Znate, neke od ključnih spornih stvari počinju da se rešavaju – registarske tablice, carina, obrasci. Potrebno je da se to nastavi kad nova vlada preuzme dužnost, ali moramo da vidimo i dalji napredak", istakao je on.

Govoreći o nastavku pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, O’Brajen je poručio da SAD očekuju smanjenje napetosti na severu Kosova, u oblastima gde se nalazi brojno srpsko stanovništvo.

Kao jednu od mera za smanjenje napetosti, on je naveo povratak Srba u javne institucije.

"Srpski građani Kosova koji žive u tom regionu trebalo bi da budu dobrodošli nazad u javne institucije i to će smanjiti napetosti. A onda je, iskreno, pred obema stranama veliki posao da se postaraju da nastave put normalizacije koji je dogovoren prošlog marta u Ohridu. Dakle, ima posla", konstatovao je O'Brajen

On je najavio i da će Amerika nastaviti da naglašava koliko je važan "završetak tog posla narednih meseci". (kraj) mjj/dal/dj

Share: