Očekujemo napredak u dijalogu

16:29 29. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer izjavio je danas kako Vašington očekuje da će tokom 2024. godine Kosovo i Srbija u potpunosti primeniti Sporazum o normalizaciji odnosa, a da dijalog treba da bude zaključen uz obostrano priznanje dve države, objavio je prištinski portal Reporteri.net.

Hovenijer je u obraćanju na društvenim mrežama, rekao da građani obe zemlje imaju koristi od Sporazuma o normalizaciji, koji su Kosovo i Srbija postigli ranije ove godine.

Nadamo se da ćemo 2024. godine videti dosledan napredak, uključujući da Srbija preduzima značajne korake da ispuni sve svoje obaveze iz ovog sporazuma, kao i da Kosovo takođe ispunjava svoje obaveze i kretanje ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, istakao je Hovenijer.

Na kraju, dodao je on, taj proces treba da kulminira uzajamnim priznavanjem između Kosova i Srbije, jer obe zemlje nastoje da ispune svoj put ka EU.

Implementacija Osnovnog sporazuma i implementacionog Aneksa predstavlja veliki korak ka toj budućnosti, konstatovao je Hovenier. (kraj) vip/ivt

Share: