Slovenija za put Srbije u EU

15:14 11. 10. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Evropski put Srbije i Zapadnog Balkana nema alternativu, a Slovenije će pružiti svu neophodnu pomoć i podršku na tom putu, poručio je danas specijalni izaslanik Slovenije za Zapadni Balkan Anžej Frangeš u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je ocenila da pored brojnih izazova EU ostaje strateški prioritet Srbije, naglašeno je u saopštenju.

Ističući da je, u smislu vrednosnog opredeljenja, partnerstvo sa EU od izuzetnog značaja, Brnabić je navela da Srbija duboko veruje u nastavak reformskih procesa ključnih za izgradnju boljeg društva za građane i da je u poslednja dva mandata postignut značajan napredak u oblasti vladavine prava.

Kada je u pitanju ekonomska situacija, premijerka je ocenila da je oblast energetike, u ovom trenutku, najveći globalni izazov i da je dalji rast privrede uslovljen i energetskom situacijom, pa će, u skladu sa tim, i energetski projekti biti na samom vrhu prioriteta za buduću srpsku vladu.

Brnabić je istakla da Beograd ostaje posvećen pronalaženju rešenja i nastavku dijaloga o Kosovu, ali da ni nakon skoro deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, nije došlo do napretka u primeni obaveza koje je preuzela Priština, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština.

Na sastanku je ocenjeno da je postojeći nivo bilateralnih odnosa Srbije i Slovenije "izuzetno dobar" i da postoji spremnost obe strane da se održi postojeća dinamika saradnje dveju zemalja. (kraj) vip/and/dj

Share: