Zahvalnost Vučiću i Kurtiju

08:12 12. 10. 2022. FoNet | Vera Barišić

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i zahvalio obojici na podršci koju pružaju Ukrajini, naveo je u pisanom saopštenju portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

U razgovoru sa Vučićem, Blinken je naglasio američku podršku dijalogu Kosova i Srbije, kojim rukovodi Evropska unija, i pozvao na postojano konstruktivno angažovanje kako bi se osigurali mir i stabilnost u regionu, preneo je Glas Amerike.

"Sekretar je takođe zahvalio predsedniku Vučiću na podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i razgovarao sa njim o zajedničkim naporima da se osigura buduća energetska bezbednost Srbije", naveo je Prajs i dodao da je Blinken takođe čestitao Srbiji na otvaranju nove zgrade ambasade Srbije u Vašingtonu.

Kada je reč o razgovoru Blinkena i Kurtija, portparol Stejt departmenta naveo je da su njih dvojica pričali o važnosti dijaloga i postojanoj posvećenosti Kosova evropskim i evroatlantskim integracijama, koje su ključne za postizanje dugoročnog mira i prosperiteta u regionu Zapadnog Balkana.

"Sekretar Blinken je takođe zahvalio premijeru Kurtiju zbog rane i nedvosmislene podrške Kosova Ukrajini i zbog toga što je Kosovo prihvatilo avganistanske državljane u okviru operacije 'Dobrodošlica saveznicima'", navodi se u saopštenju.

Pre objavljivanja saopštenja, portparol Prajs je na brifingu - na pitanje Glasa Amerike o sadržaju razgovora - rekao da je Blinken planirao da obema zemljama prenese "važnost pružanja podrške Ukrajini" i "da se bude uz ukrajinske partnere u svetlu ruske agresije".

"To je deo sveta koji zna bolje od većine kakve su posledice ruske agresije. To je deo sveta koji je ključni partner u pružanju pomoći da se ukrajinskim partnerima obezbedi šta im je potrebno", rekao je Prajs. (kraj) vbr/dj

Share: