Sanader nije kriv

12:13 12. 10. 2022. FoNet | Vera Barišić

ZAGREB - Bivši premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader danas je nepravosnažno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi "Hipo", za šta je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen, ali su presude poništili Ustavni i Vrhovni sud.

Tužilaštvo je Sanadera teretilo da je kao zamenik ministra spoljnih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hipo banke primio proviziju od 3,6 miliona kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupovinu zgrada ambasada, preneli su mediji u Zagrebu.

Prema navodima tužilaštva, Sanader je time u ratom uslovljenom teškom finansijskom i privrednom stanju ostvario protivpravnu imovinsku korist koja je u nesrazmeri s ugroženim temeljnim vrednostima države i društvene zajednice i državnih interesa.

Prošle sedmice tužilaštvo i obrana izneli su završne reči, a Sanader još jednom odbacio odgovornost za ratno profiterstvo.

U obrazloženju današnje presude navodi se da nije bilo štete za Republiku Hrvatsku jer iznos koji se spominje nije ugrozio državu i dodaje da je bilo samo moralne štete.

Sanader je već pravosnažno osuđen na šest godina zatvora za korupciju u slučaju "Planinska", kao i na sedam godina zatvora u slučaju "Fimi media". Vrhovni sud je krajem oktobra 2021. potvrdio i prvostepenu presudu kojom je bivši premijer osuđen na šest godina zatvora zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL Žolta Hernadija.(kraj) vbr/dpv

Share: