Uskladiti stanovišta sa EU

14:57 12. 10. 2022. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Srbija mora da intenzivira napore da se uskladi sa stanovištem EU u području spoljne politike, uključujući i sankcije Rusije, izjavio je danas komesar za proširenje i susedsku politiku EU Oliver Varhelji.

On je na tokom predstavljanja izveštaja o procesu proširenja i reformama u sedam zemalja koje teže EU pred Evropskim parlamentom u Briselu rekao da je Srbija nastavila sa reformama na polju vladavine prava nakon referenduma u januaru o ustavnim reformama.

Srbija bi trebalo da usvoji zakonodavstvo potrebnu za sprovođenje ustavnih izmena u praksi, prepoznaje se napredak na polju borbe protiv korupcije, ali se očekuju snažniji napori po pitanju slobode izražavanja i posebno sprovođenja Akcionog plana za medije.

Istakao je da EU najvažniji politički partner Srbije i da želi da pomogne Srbiji da se suoči sa izazovima u vezi sa energetskom sigurnošću.

"Istovremeno, moramo da računamo na Srbiju kao sigurnog evropskog saveznika i partnera koji će stajati uz nas, naše zajedničke vrednosti i prosperitet", rekao je Varhelji.

Naveo je da je preporuka da se Bosni i Hercegovini da status kandidata za članstvo u EU pod uslovom da budu učinjeni određeni koraci.

Rekao je da se od BiH između ostalog očekuje da prioritetno usvoji amandmane u postojeći zakon o visokom sudskom veću, da usvoji zakon o tom veću i zakon o sudovima, da usvoji zakon o sprečavanju sukoba interesa, preduzme korake protiv organizovanog kriminala i korupcije i garantuje zaštitu novinara.

Varhelji je rekao da je Severna Makedonija pokazala odlučnost i napredak u reformama, ali da se one moraju dodatno ubrzati.

Severna Makedonija mora da nastavi borbu protiv korupcije i mora da nastavi reformu javne uprave.

Rekao je da Albanija dobro napreduje, a da sveobuhvatna reforma pravosđa napreduje dobrom dinamikom.

Dodao je da je Albanija pokazala visok nivo osnaživanja vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i naglasio da Albanija ima stopostotnu usklađenost sa zajedničkom spoljnom sigurnosnom politikom EU.

Prioritet u daljem napretku Crne Gore je ispunjavanje privremenih kriterijuma iz poglavlja 24 i 25 pa se mora intezivirati rešavanje pitanja borbe protiv korupcije, slobode medija i organizovanog kriminala.

Naveo je da je Repower plan kome su se pridružila Srbija i Severna Makedonija trebalo bi da smenji zavisnost od uvoza gasa iz Rusije.

Kroz Energetsku zajednicu EU će otvoriti svoje tržište Zapadnom Balkanu,a zelena tranzicija je prilika da EU postane energentski nezavisna i da se ublaže klimatske promene.

Taj plan, naveo je, propraćen sredstvima od devet milijardi evra iz IPA programa uz mogućnost da se aktiviraju dodatne 22 milijarde u narednih šest godina. (kraj) dar/bdb/dj

Share: