Geostrateška investicija

19:39 12. 10. 2022. FoNet/Ebs | Anđelija Stojković

BRISEL - Komesar za proširenje i susedsku politiku EU Oliver Varhelji izjavio je danas na konferenciji za novinare da je politika proširenja "geostrateška investicija EU", a posebno govoreći o Srbiji, naglasio je neophodnost da se uskladi sa spoljnom politikom EU, uključujući deklaracije i sankcije.

Kako je rekao, u interesu EU je da ubrza proces proširenja počev od Zapadnog Balkana koji se mora približiti i na kraju uvesti u EU.

Predstavljajući izveštaj o Srbiji u Briselu, poručio je da je normalizacija odnosa sa Prištinom hitna da bi i Srbija i Kosovo nastavile evropskim putem.

Dodao je da se nada da će posle formiranja nova Vlada Srbije nastavitu reforme pravosuđa, medijskih sloboda, slobode okupljanja i procesuiranja ratnih zločina.Na pitanje da li Srbija i bez usklađivanja sa spoljnom politikom može da otvori neko poglavlje i kako će neusklađivanje uticati na evropski put, Varhelji je rekao da ne bi bilo iskreno reći da ne utiče na put pregovora, jer je usklađivanje sa spoljnom politikom deo pregovora.

"Potrebna nam je Srbija da nam pomogne. Potrebni su nam svi saveznici i zemlje kandidati su naši najvažniji saveznici", poručio je Varhelji.Na pitanje da li je evropski put "na ledu" ili "na čekanju", Varhelji je rekao da nije, ali da ako Srbija želi da ubrza svoj put, onda mora da se uskladi sa evropskom spoljnom politikom i da bi to dalo dobar znak za ubrzanje procesa.

Upitan o tome što je stepen usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU opao, Varhelji je rekao da to zabrinjava i da očigledno predstavlja nazadovanje.

Na pitanje o navodima predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su Nemačka i Francuska ponudile da ako se Srbija ne protivi ulasku Kosova u UN dobiće brz ulazak u EU, Varhelji je rekao da bi o tome bilo najbolje razgovarati sa Parizom i Berlinom, da nisu upoznati sa takvim predlogom, ali da bi ga ako postoji, rado videli.

Varhelji je rekao da je ocenjeno da Bosne i Hercegovina može da dobije status kandidata i da je to ponuda "koja dođe jednom u životu", te da postoje velika očekivanja od lidera u toj zemlji i da je EU spremna da se posveti.

"Ovo nije ponuda za političare, ovo je ponuda za zemlju", rekao je Varhelji i dodao da bi prva prilika za bavljenje pitanjem BiH mogla biti u decembru.

Govoreći o Severnoj Makedoniji rekao je da ima napretka u reformama i da to treba nastaviti, kao i da je Albanija pokazala veliku posvećenost jačanju vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije.

Kada je reč o Crnoj Gori, prioritet ostaje jačanje vladavine prava i mora se raditi na pitanjima slobode govora, medijskih sloboda, slobode pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala.

Upitan o delu izveštaja koji se odnosi na Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Varhelji je rekao da je to bio važan dogovor i da veruje da se može postići više političke stabilnosti i da se nada da će ovaj ugovor rešiti problem i omogućiti da se svi fokusiraju na druge stvari.

Poručio je da Turska ostaje ključni partner i zemlja kandidat za EU i da je važna saradnja u energetici i hrani, te istakao ulogu Turske kao posrednika u rešavanju ukrajinske krize.

On je ukazao da je danas predstavio sedam izveštaja za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku, a da će naredni put predstavljati izveštaje za 10 zemalja, te da će među njima biti i Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

Kako je rekao, EU će kroz energetsku zajednicu otvoriti tržište struje za Zapadni Balkan i istočne kandidate i ta uključenost će smanjiti zavisnost Zapadnog Balkana od ruskog gasa. (kraj) dar/and/bdr

Share: