Kritike zbog vizne politike

15:05 14. 10. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BERLIN - Zamenik šefa poslaničke grupe liberala (FDP) u nemačkom Bundestagu Konstantin Kuhle danas je oštro kritikovao Vladu Srbije zbog vizne politike prema građanima zemalja poput Indije, Tunisa ili Burundija i pozvao na prekid pregovora sa Srbijom, prenosi portal Juropijan vestern Balkans (EWB).

Kuhle je rekao da se sve više ljudi trenutno prijavljuje za humanitarnu zaštitu u EU, jer "politika Srbije dozvoljava ljudima izvan EU da uđu u zemlju bez viza, a zatim ih šalje u druge evropske zemlje", prenosi EWB pisanje lista Der Standard.

Vlada Srbije izaziva ljudsku patnju i destabilizuje Evropu, rekao je on pozivajući na prekid pregovora o pristupanju Srbije sa EU.

Kuhle je spomenuo i bliskost zvaničnog Beograda sa vlastima u Rusiji i ocenio da država koja opravdava i brani ruski agresorski rat protiv druge evropske države ne sme da postane članica EU.

Prema podacima Evropskoj agencije za graničnu i obalsku stražu, u proteklih devet meseci u EU je ilegalno ušlo oko 228.000 ljudi, što je za 70 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Najviše ilegalnih ulazaka ima preko zapadnobalkanske rute, navodi EWB. (kraj) is/ivt/dj

Share: