Program prekogranične saradnje

14:21 19. 10. 2022. FoNet | Milica Rilak

AUS-BEČ - Evropska unija izdvojila je 63,5 miliona evra sredstava IPA za prekograničnu saradnju Srbije i Mađarske do 2027. godine što, uz nacionalno sufinansiranje, iznosi ukupno više od 74,6 miliona evra, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Srbije i nacionalni koordinator IPA Jadranka Joksimović.

Ona je ocenila da je otvaranje novog Programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija značajan korak u nastavku sprovođenja aktivnosti i konkretnih projekata koji doprinose razvoju ovog pograničnog regiona i "već veoma dobrih bilateralnih odnosa naših dveju zemalja", saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Joksimović je dodala da je s mađarskim Ministarstvom spoljnih poslova i trgovine dogovoreno da se u ovoj fazi finansiraju projekti koji će doprineti zelenijim regionima, unapređenju ljudskih i kulturnih vrednosti i prekograničnoj institucionalnoj i civilnoj saradnji.

Najavila je da se u narednom periodu očekuje otvaranje Prvog poziva za podnošenje predloga projekata u okviru tog Programa i podsetila da je nedavno otvoren i novi program i Prvi poziv za podnošenje predloga projekata i u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija–Srbija.

Od početka sprovođenja programa prekogranične saradnje u Srbiji, kako je navelo Ministarstvo u saopštenju, stepen iskorišćenosti finansijskih sredstava koja su bila na raspolaganju iznosi više od 90 odsto, od ukupno određenih 400 miliona evra iz fondova Evropska unije, uz nacionalno sufinansiranje.

Na ovaj način, u našoj zemlji do sada je sprovedeno više od 1.000 projekata, ističe se u saopštenju. (kraj) dar/mr/dj

Share: