Veća posvećenost integracijama

13:30 25. 10. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD -  Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da od novog Ministarstva za evropske integracije i nove Vlade Srbije očekuje još jaču posvećenost integracijama i osnaživanje saradnje.

Žiofre je danas posetio Fakultet političkih nauka, gde je održao predavanje studentima o izveštaju Evropske komisije o Srbiji i razgovarao sa dekanom FPN Draganom Simićem.

Kako je rekao novinarima, pred početak predavanja sa Simićem je razgovarao o saradnji kroz mehanizme Erazmus i Horizont plus i projektima FPN.

On je istakao da je Srbija potpuno uključena u programe Erazmus i Horizont, da je za te programe izdvojeno 130 miliona evra bespovratnih srestava, da je 13.000 studenata i profesora iz Srbije otišlo u EU od 2014. godine, a 5.000 iz EU došlo u Srbiju.

Istako je da se raduje da čuje stvove studenata o integracijama, da istakne važnost jedinstva Zapadnog Balkana i EU, da naglasi značaj evropskog puta Srbije, kao i to da je EU spremna da ulaže u to povezivanje.

Žiofre je istakao da je potrebno da se razgovara sa mladima, koji neće biti samo posmatrači događaja, već će se zalagati za modernu i jaku državu, kako bi se osnažila i EU. (kraj) vbr/and/bdr

Share: