Korist za građane Kosova

14:43 28. 10. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Bivši komesar Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Nils Muižnijeks izjavio je danas FoNetu da se raduje što će Kosovo imati priliku da postane punopravni član te organizacije, jer to znači da će svi građani, bez obzira na etničku pripadnost, uživati zaštitu Evropske konvencije o ljudskim pravima i Evropskog suda za ljudska prava.

Kosovo je skoro član SE mnogo godina unazad, jer je deo različitih konvencija, mehanizama, ali bez punopravnog članstva, podsetio je Muižnijeks, koji u Beogradu boravi na Beogradskoj bezbendosnoj konferenciji.

Prema njegovoj oceni, vreme pre nego što jedna zemlja postane članica EU je odlična prilika za reformu sistema ljudskih prava, pa je to prilika i za Kosovo da unapredi nivo zaštite.

Ono će biti pod monitoringom Parlamentarne skupštine SE i drugih tela te organizacija i na kraju će imati glas za stolom, biće punopravi član svih mehanizama i građani Kosova će uživati zaštitu Evripske konvencije o ljudskim pravima, navodi Muižnieks.

On ukazuje da je to posebno važno, jer političari, dok ne dobiju odluku Evropskog suda za ljudska prava, plate kompenzacije građanima za kršenje ljudskih prava ili su prinuđeni da menjaju zakonodavstvo, ne shvataju ozbiljno slučajeve kršenja prava svojih građana.

Upitan kako Kosovo, koje ne poštuje presude najvišeg suda u slučaju manastira Visoki Dečani, može da bude deo SE, Muižnijeks navodi da Kosovo nije jedina zemlja u SE koja ne poštuje odluke svojih sudova.

Članstvo će, međutim, dati nove mogućnosti ljudima koiji žele da unaprede situaciju ljudskih prava, postojaće monitorong i nadzor kosovskih reformi, a to će biti i prilika da se iskoriste programi SE, saradnja sa drugim državama, naglasio je.

Ovo je uzbudljivo vreme i radujem se Kosovu koje je punpravni član i sprovodi reforme koje se tiču zaštite ljudskih prava, na korist svojih građana, rekao je Muižnijeks.

Ponovio je da je za sve građane Kosova, bez obzira na etničko poreklo, zaštita Evropskog suda za ljudska prava dobra stvar.

Taj međunarodni nadzor kosovskih reformi i podrška je dobra za sve članove zajednic,e bez obzora da li su Albanci, Srbi ili pripadnici neke druge zajednice, zaključio je Muižnieks. (kraj) dar/ivt/dj

Share: