Bespovratna sredstva EU

15:59 31. 10. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - EU Info mreža saopštila je danas da Evropska unija putem nekoliko svojih programa dodeljuje bespovratna sredstva preduzećima, preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima i zadrugama, i to preko Fonda za inovacionu delatnost, kao i Razvojne agencije Srbije.

Preko Fonda za inovacionu delatnost, inovativnim preduzećima i timovima na raspolaganju je novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava do 15. novembra ove godine.

Sredstva u visini od 3,2 miliona evra, kroz IPA projekat "Povećanje kapaciteta i tehnološke spremnosti malih i srednjih preduzeća", zajednički su obezbedili Srbija i Evropska unija, a u zavisnosti od programa, Fond dodeljuje od 80.000 do 300.000 evra po pojedinačnom projektu, a preduzeća su za implementaciju projekta u obavezi da obezbede i deo sredstava iz drugih privatnih izvora.

Kada je reč o Razvojnoj agenciji Srbije, u toku je konkurs "Srbija i EU - Oprema za privredu" koji traje do utroška sredstava, a najkasnije do 31. decembra ove godine.

Namenjen je preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, zadrugama, privrednim subjektima koji obavljaju proizvodnu ili građevinsku delatnost, a 1,9 milijardi dinara bespovratnih sredstava obezbeđeno je iz budžetskih sredstava, dok su dodatna sredstva obezbeđena iz pretpristupnih fondova EU - IPA 19, u iznosu od 10 miliona evra.

U pitanju je kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita kod poslovnih banaka, odnosno finansijskog lizinga kod lizing kompanija, istakli su u EU Info mreži.

Podsetili su da Ministarstvo privrede sufinansira nabavku nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara i nove opreme za izvođenje građevinskih radova, i to u vidu bespovratne pomoći u iznosu od 25 odsto neto vrednosti opreme koja se nabavlja.

Daljih 70 odsto neto vrednosti opreme se finansira iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija (partnera na Programu), a pet odsto je učešće samog privrednog subjekta, dok je primarno sredstvo obezbeđenja kredita zaloga nad kupljenom opremom. (kraj) vbr/mr/bdr

Share: