Plenković: Uspešan samit

20:16 03. 11. 2022. FoNet | Velimir Ilić

BERLIN - Interes Hrvatske je da sve zemlje u njenom susedstvu budu članice Evropske unije, izjavio je danas hrvatski premijer Andraj Plenković i pohvalio napore Nemačke u oživljavanju Berlinskog procesa i današnji samit čelnika zapadnog Balkana i EU u Berlinu.

"Sastanak je bio jako dobar. Mislim da je jako dobro da je kancelar Olaf Šolc odlučio da nastavi tu inicijativu koju je kancelarka Angela Merkel započela 2014.", rekao je Plenković nakon samita zemalja zapadnog Balkana u sklopu Berlinskog procesa, javlja Hina.

On je naglasio interes Hrvatske da sve susedne zemlje ostvaruju napredak na putu evrointegracija.

"To je dobro za njihovu stabilnost, privrednu i socijalnu situaciju i za sprečavanje nezakonitih migracija", rekao je Plenković.

Agencija Hina ističe da je na samitu zemalja zapadnog Balkana i EU potpisan sporazum o međusobnom priznavanju ličnih karata, fakultetskih i strukovnih diploma šest zapadnobalkanskih zemalja.

Na sastanku su, uz predsednike vlada zemalja zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije, učestvovali i premijeri zemalja EU koje prate Berlinski proces.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen i predsednik Evropskog saveta šarl Mišel.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa, povezana s budućim proširenjem EU, koju je pokrenula bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, a cilj je unapređivanje veza između zapadnog Balkana i zemalja EU. (kraj) vip/dpv

Share: