Ne narušavati stabilnost

16:34 04. 11. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre pozvao je danas na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije Beograd i Prištinu da se uzdrže akcija koje bi mogle da naruše stabilnost.

Upitan šta EU radi da se umanje tenzije zbog registarskih tablica i da li su zbog toga zabrinuti, Žiofre je rekao da su videli situacije koje nisu dobro uticale na proces dijaloga.

On je na konferenciji posle predstavljanja izveštaja Evropske komisije skupštinskom Odboru za evropske integracije rekao da EU prati situaciju i poziva sve strane da se uzdrže od akcija i da ne koriste pojačanu retoriku koja bi ugrozila stabilnost.

Žiofre je rekao da su prethodnih nekoliko meseci bile vidljive tenzijena terenu i da se mora osigurati da se primene postojeći sporazumi na korist lokalnog stanovništva.

Na pitanje kakvu saradnju očekuje sa novom ministarkom za evrpske integracije Tanjom Miščević, Žiofre je rekao da je saradnja za sada odlična, a na pitanje da li očekuje od nje promenu po pitanju sankcija Rusiji, istakao je da je to pitanje cele vlade.

"Želimo da Srbija bude parner koji iskreno odgovara na rusku agresiju", rekao je Žiofre.

Upitan o tome što je zaštitniku građana istekao mandat pre tri meseca, Žiofre je rekao da su nezavisna tela ključna za građane i da je važno da imaju punu nezavisnost i nadležnost.

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Elvira Kovač rekla je da nema redovnog plana, te da se ne zna kada će se birati novi zaštitnik građana, kao i da je došlo do kašnjenja u izboru jer nije bilo plenarnog zasedanja. (kraj) is/and/dj

Share: