Nemoć ili saglasnost EU

08:49 07. 11. 2022. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, komentarišući izlazak Srba iz kosovskih institucija i zahteve za formiranje Zajednice srpskih opština, kako niko u Srbiji ne veruje da Evropska unija i velike zapadne sile ne mogu da izađu na kraj s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Dačić je u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije ponovio svoji ocenu kako je vreme da maske padnu "u smislu da se jasno vidi da li ima Briselskog sporazuma ili ne".

On je rekao da je izlazak Srba iz kosovskih institucija usledio posle devet godina čekanja da Priština formira Zajednicu srpskih opština.

"Da li neko razmišlja da taj sprorazum treba da se realizuije ili dolaze novi planovi koji dezavuište prethodni?", upitao je Dačić navodeći da se Srbija bori za Briselski sporazum i njegovu primenu.

Dačić je rekao kako niko u Srbiji ne veruje da EU i zapadne sile ne mogu da utiču na Prištinu.

"Da li oni mogu? Verujem da mogu, ali mislim da niko u Srbiji ne veruje da oni ne mogu. Ako takve velike sile ne mogu da izađu na kraj sa Kurtijem onda to pokazuje ili njihovu nemoć ili prećutnu saglasnost da oni to rade zajedno sa njim", rekao je Dačić.

On je poručio Evropskoj uniji da je i njihova obaveza da se formira ZSO.

"Evropskoj uniji kažem da je i njihova obaveza da se formira ZSO, ne samo Kurtijeva. Ketrin Ešton je to potpisala, ako to ne stoji onda ste i mene prevarili", rekao je Dačić, koji je kao premiejr Srbije u aprilu 2013. godine, potpisao Briselski sporazum sa tadašnjim premiejrom Kosova Hašimom Tačijem, pod pokroviteljstvom Eu i nekdašnje šefice evrodiplomatije Ketrin Ešton.

Komentarišući izlazak Srba iz kosovskih institucija, Dačić je rekao da je to "istorijska odluka" i da je on podržava.

"Ne treba da se pravdamo da li je doneta u dogovoru sa Beogradom ili ne. Ceo svet može da donosi odluke o KiM, a kao Beograd ne može. Ovo je odluka Srba sa KiM", rekao je on.

Dačić je dodao da Priština misli da su anestezirali Srbe i da oni samo što nisu prihvatili nezavisnost.

Govoreći o skidanju uniformi policajaca na severu, Dačić je naveo da u institucijama na severu Kosova i Metohije nikada niko nije bio iz Prištine i da je dogovor da to budu Srbi.

"Mi bismo voleli da ova situacija traje što kraća. Sve ćemo učiniti da sačuvamo mir, da se protestuje mirno, ovo je neka vrsta otpora što Priština ne formira ZSO", objasnio je Dačić.

On je ocenio da je neophodno da se poštuje Rezolucija 1244.

"Više nema vrdanja ili će da se ponašaju u skladu sa Rezolucijom 1244 ili će da kažu otvoreno da su na strani Prištine, ovo su vremena kada će morati to jasno da kažu. Istorijsko klatno se okreće. Sve oblike otpore prema srpskoj vlasti koje su imali Albanci, sada Srbi imaju prema albanskoj", rekao je Dačić.

Komentarišući mogućnost da Priština podnese zahtev za članstvo u EU, Dačić je rekao da oni mogu podneti zahtev.

"Oni hoće da isteraju EU na čistac da im to izglasa. To je potez koji nema šanse da uspe jer pet zemalja EU ne priznaje nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

On je rekao da ozbiljno pristupa toj temi, tako da je zakazao nekoliko sastanaka. (kraj) vip/lč/dj

Share: