Dobra osnova za diskusiju

13:52 11. 11. 2022. FoNet | Velimir Ilić

PRIŠTINA - Francusko-nemački predlog dobra je osnova za dalju diskusiju, ocenio je danas u Parizu kosovski premijer Aljbin Kurti na sastanku sa dvojicom evropskih zvaničnika, saopštila je danas kosovska vlada.

Kurti se danas u Parizu, pre početka mirovnog foruma, sastao sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Priština – Beograd, Miroslavom Lajčakom.

U saopštenju Vlade Kosova koje prenosi portal KoSSev, navodi se da su centralne teme tog sastanka bile "dinamičnost dijaloga Priština-Beograd, primena odluke o nelegalnim registarskim tablicama, najnovija dešavanja na Kosovu i druga aktuelna pitanja".

Sastanku psu risustvovali i Kurtijevi savetnici Jeton Zulfaj i Fisnik Korenica, kao i zamenik kosovske ministarke spoljnih poslova, Krešnik Ahmeti.

Kurti je i danas naglasio da je u centru dijaloga okvirni sporazum za punu normalizaciju, koji on tumači kao „uzajamno priznanje“, navodi portal KoSSev.

Za francusko-nemački predlog koji su ovog leta predstavili Jens Plotner i Emanuel Bone, savetnici nemačkog i francuskog predsednika i koji ima podršku SAD i EU, Kurti je i danas ponovio da on može da posluži kao „dobra osnova za dalju diskusiju“. (kraj) vip/dj

Govoreći o nedavnim dešavanjima na Severu Kosova, navodi dalje kosovska vlada, Kurti je ocenio da je vlada na čijem je čelu, pokazala odlučnost za vladavinu prava i posvećenost održavanju mira i bezbednosti.

Share: