Kosovo glavna tema

21:08 13. 11. 2022. FoNet | Darko Radović

BRISEL - Visoki predstavnik EU Đozep Borelj izvestiće sutra u Briselu šefove diplomatija zemalja članica o razgovorima koje je imao u Parizu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i najnovijim naporima da se nađu rešenja za otvorena pitanja.

Savet ministara spoljnih poslova EU raspravljaće i o široj situaciji na Zapadnom Balkanu, a u centru debate biće dešavanja na Kosovu i Metohiji, čime se debata o tom pitanju premešta iz Pariza u Brisel, navodi RTS.

Posle razgovora prosle nedelje u Parizu, Borelj je saopštio da kosovski Srbi treba da se vrate u kosovske institucije, dok Priština svoje postupke u vezi sa registarskim tablicama treba da uskladi sa ranijim sporazumima i da odmah počne razgovre o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Slične poruke očekuju se i sutra - pozivi Beogradu i Prištini da se konstruktivno angažuju, pokažu spremnost za kompromis i poštovanje ranijih sporazuma.

Pored Kosova, na stolu će biti i druga pitanja, od situacije u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, do pitanja otvaranja pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Zvaničnici EU uoči sastanka kažu da situacija nije laka i da postoje ogromni politički problemi, ali je dobra vest kako kažu da je Evropa kao nikada ranije angažovana na Zapadnom Balkanu.

Sutrašnji sastanak je ujedno i priprema za samit EU - Zapadni Balkan u Tirani 6. decembra, a od ministara se očekuju smernice za prvi ovakav sastanak koji se održava u jednoj od zemalja regiona.

Šefovi evropskih diplomatija doneće i odluku o nastavku finansijske i vojne pomoći Ukrajini i mogućim novim sankcijama Rusiji i Iranu, dodaje RTS. (Kraj) dar/bdr

 
Share: