Sa pregovaračima od večeras

19:45 14. 11. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Ne smemo da stignemo do 21. novembra bez dogovora jer ćemo biti na ivici opasne situacije, nalazimo se u vakuumu u kome može da dođe do najgoreg i obe strane moraju da pokažu više fleksibilnosti, poručio je večeras visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đosep Borelj, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Borelj je na konferenciji za novinare, posle Saveta ministara spoljnih poslova EU, rekao da je obavestio ministre o razgovorima koje je imao u Parizu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i ukazao da je aktuelna kriza najgora u proteklih deset godina.

Treba nam jasan napredak, hvala Nemačkoj i Francuskoj na predlogu. Kosovski Srbi moraju da se vrate u institucije, a Prištine mora da odloži odluku o registarskim tablicama i bez odlaganja da počne da sprovodi dogovorene sporazume, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština, poručio je Borelj.

On je najavio da će već večeras početi rad sa glavnim pregovaračima u Briselu i da kosovska strana stiže tokom večeri.

Spreman sam da zakažem sastanak lidera obe strane ako pregovarači pre 21. novembra naprave napredak ka praktičnom rešenju za registarske tablice, rekao je Borelj.

Očekujemo spremnost da se nađu rešenja, to je osnovni preduslov za članstvo, a strane treba da odluče da li hoće u EU ili u prošlost, poručio je Borelj.

Upitan o nemačko – francuskom dokumentu, Borelj je rekao da je to predlog za rešenje do kojeg je moguće doći.

To čekuju evropski partneri, a nemačko-francuski predlog je više kompas za pronalaženje rešenja, zaključio je Borelj. (kraj) is/ivt/bdr

Share: