Obećavajući papir Berlin - Pariz

10:05 15. 11. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BON - Nemački stručnjak za Balkan na Institutu Lajbnic Konrad Kleving ocenio je da francusko-nemački papir za rešavanje odnosa Srbije i Kosova može biti "obećavajuća inicijativa", jer se od Srbije ne traži trenutno ono što je nemoguće - da formalno prizna Kosovo, piše danas Dojče vele.

U predlogu, međutim, nedostaje bitna tačka, a to je da nijedna od dve države ne sme na teritoriji druge da podržava ili čak održava institucije, koje nisu u skladu s pravnim okvirom te druge zemlje, istakao je Kleving, navodeći primer da je najveći primer paralelne institucije koju Srbija održava "Univerzitet Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici".

Postojanje takvog drugog, odnosno paralelnog institucionalnog nivoa, koje prećutno tolerišu i u međunarodnom i u kosovskom slučaju, doprinosi nestabilnosti ukupne situacije, konstatovao je on.

Kleving ukazuje da povlačenje srpskog osoblja na severu Kosova iz kosovskih institucija može imati ozbiljne posledicei da bi bilo "visokorizično popunjavanje bezbednosnog vakuuma paralelnim institucijama uz naslanjanje na organizovani kriminal".

Zbog toga bi zaista umesna bila diplomatska akcija Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke i Evropske unije, predočio je on.

Kosovske institucije trenutno nemaju moć da u četiri severne opštine regulišu registraciju automobila, istakao je Kleving i dodao da bi "bilo pametno" da se ne pokušava ništa što se ne može sprovesti sredstvima pravne države.

Trenutno bi se to bez policajaca sa severa Kosova moglo nametnuti samo uz masivnu primenu sile. To bi u redovima srpske manjine izazvalo istu takvu nasilnu reakciju. Otuda bi u interesu svih strana bilo odgađanje primene do potpisivanja bilateralnog sporazuma na osnovi nemačko-francuskog plana, rekao je Kleving.

Sporazum između Srbije i Kosova očigledno može da se postigne samo uz nadgledanje i garancije zapadnih aktera, a nužan preduslov za to je da Evropska unija i NATO Kosovo tretiraju kao ravnopavnog člana zajednice država, zaključio je Kleving. (kraj) vip/ivt/dj

Share: