Mere ka uspešnoj tranziciji

11:56 22. 11. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ministarka Dubravka Đedović izjavila je danas na poslovnoj konferenciji "Zelena tranzicija" da Srbija preduzima sve mere kako bi tranzicija bila uspešna i pravedna.

Đedović je ukazala da Srbija ima oko 270 sunčanih dana i oko 600 kvadratnih kilometara krovova, pa bi - ako bi se na 10 odsto njih montorali solarni paneli - moglo da se instalira šest gigavata proizvodnih objekata, dok su istočna i severna Srbija pogodne za stvaranje struje iz energije vetra.

Srbija se, kako je rekla Đedović, najviše oslanja na ugalj - 60 odsto, a uz Poljsku je zemlja najzavisnija od uglja, dok ostatak energije dolazi najviše od hidropotencijala.

"Put ka dekarbonizaciji je naše trajno opredeljenje", poručila je Đedović.

Ambasador Francuske Pjer Košar istakao je da je suština današnje konferencije zeleni rast u oblasti građevinarstva, energetike i mogućnostima za njeno finansiranje.

On je istakao da je evropski Zeleni dogovor dao pozitivan primer određujući 2050. godinu kao datum za karbonsku neutralnost, a da je neophodno da Srbija usvoji nacionalni klimatski energetski plan koji obuhvata i obnovljive izvore energije.

Ambasador je naveo primere saradnje Srbije i Francuske na polju "zelenih rešenja" i naveo proizvodnju energije iz otpada u Vinči i u pogledu rada na boljoj mobilnosti to što nekoliko francuskih kompanija radi na projektu beogradskog metroa. (kraj) vip/and/dj

Share: