Za istorijsko savezništvo

09:18 25. 11. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Predsednik Senata Francuske Žerar Larše ukazao je u razgovoru sa predsednicom Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom Jadrankom Jovanovićda je, u pogledu kosovskog pitanja, važno ispunjavanja svih dogovora i sporazuma, pa i Briselskog, saopštila je danas Skupština Srbije.

Larše i Jovanović ocenili su da je bilateralna saradnja na visokom nivou.

Kako se navodi u saopštenju, Jovanović je pozdravila dosadašnje, ali i buduće francuske investicije i istakla da je Francuska osma na listi najvećih investitora u Srbiji i ukazala n a velike projekte poput aerodroma Nikola Tesla, beogradski metro i izgradnju postrojenja za preradu otpada u Vinči.

Ona je ocenila da je saradnja u oblasti vazdušnog saobraćaja konstantna i dodala da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti energetike i odbrane.

Osvrnula se na značajnu saradnju u oblasti kulture, i podsetila na potpisan Sporazum o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između Srbije i Francuske.

Jovanović je rekla da su evropske integracije glavni spoljnopolitički cilj Srbije i izrazila zahvalnost na kontinuiranoj podršci Francuske napredovanju Srbije na tom putu.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Jovanović je navela da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu jer je to jedini put rešavanja otvorenih pitanja i istakla važnost primene Briselskog sporazuma i njegove najznačajnije odredbe, formiranja Zajednice srpskih opština. (kraj) vip//and/dj

Share: