Uskladiti vizni režim

13:31 05. 12. 2022. FoNet | Darko Radović

BRISEL - Evropska unija poručila je danas da sve zemlje Zapadnog Balkana moraju uskladiti vizni režim sa Unijom za građane takozvanih trećih zemalja kako bi se svi zajedno izborili sa neregularnom migracijom.

"Usklađivanje viza je obavezno. Nezamislivo je i neprihvatljivo da naši partneri sa Zapadnog Balkana imaju bezvizni aranžman sa trećim zemljama, čiji građani koriste pravne praznine kako bi ušli na teritoriju EU", naglasio je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Skinas.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa (RSE), iz Evropske komisije su pozdravili najavu Srbije da će uskladiti viznu politiku za državljane trećih zemalja.

"Već imamo neki napredak. Srbija već ima neke promjene u viznoj politici u vezi sa Tunisom i Burundijem i najavila je da će učiniti isto za Indiju, te da će isto postupiti sa ostalim trećim zemljama", naglasila je evropska komesarkaza unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Navela je kako jeste činjenica da većina migranata dolazi preko Srbije, ali da "sve zemlje (regiona) imaju praznine kada je u pitanju vizna politika".

Zbog problema s neregularnom migracijom preko takozvane "Balkanske rut" Komisija je predložila Akcioni plan saradnje sa Zapadnim Balkanom za rešavanje zajedničkih izazova.

Akcioni plan ima pet ključnih stubova: jačanje upravljanja granicama duž ruta; brže procedure za dobijanje azila i kapacitet podrške za prijem; borba protiv krijumčarenja migranata; unapređenje saradnje u readmisiji i povratku, kao i postizanje usklađenosti vizne politike.

Prema podacima FRONTEKS, oktobra ove godine bilo je 77 odsto više prelazaka bez dokumenata u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Austrija je jedna od glavnih destinacija za pristigle migrante, a mnogi neregularni migranti potom prelaze u Nemačku i Belgiju.

Zbog rastućeg broja migranata koji koriste "Balkansku rutu", Evropska komisija je u oktobru upozorila da bi se Srbija mogla suočiti sa suspenzijom bezviznog režima ako ne uskladi svoju viznu politiku za treće države sa politikom EU. (kraj) dar/dj

Share: