Teritorijalna saradnja

14:22 14. 12. 2022. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je danas da je Evropska unija (EU) za programe teritorijalne saradnje od 2004. godine izdvojila oko 400 miliona evra, finansirano je više od 1600 projekata na teritoriji Srbije, učestvovalo je oko 1.000 partnera, a programima je obuhvaćeno stotine hiljada građana.

"Na taj način je EU došla u domove stotinak hiljada građana Srbije", rekla je Miščević na Osmoj nacionalnoj konferenciji o teritorijalnoj saradnji održanoj u Privrednoj komori Srbije.

Ona je rekla da su ti projekti doprineli da u mnogim gradovima, mestima sa obe strane granice, građani dobiju bolju komunalnu, saobraćajnu infrastrukturu, da mala i srednja preduzeća unaprede svoje poslovanje i da obezbede što više radnih mesta, da se unapredi turizam obnovom objekata kultutrne baštine, a obezbeđena je i pomoć u organizovanju turističke ponude u manjim mestima.

Miščević je rekla da su obnavljani muzeji, galerije, domovi kulture, da je podržavana kulturna razmena, rad u školama, naučnim institucijama, bolnicama, a realizacija projekata doprinela je i razvoju lokalnih i regionalnih zajednica.

Ona je ukazala na značaj saradnje posebno za zemlje koje su u procesu pristupanja EU.

"Taj značaj se ne meri samo u novcu", rekla je ona.

Miščević je rekla da su projekti koji se sprovode u saradnji sa susednim državama "pomogli da se reše zajednički problemi, ako ne veliki državni onda manji, ali ne manje značajni lokalni ili regionalni, da se pravaziđu predrasude i prepreke za saradnju na lokalnom nivou".

Miščević je rekla da Ministarstvo za evropske integracije koordinira programe saradnje sa Hrvatskom, Mađarskom, Bugarskom, Rumunijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom i sa dva transnacionalna programa IPA.

Ona je navela i rezultate nekih projekata, kao što je usvajanje Nacionalnog plana za upravljanje koridorom Mura - Drava - Dunav koji pomaže boljem upravljanju zaštićenih područja koja se nalazi na teritoriji većeg broja država, osnovan je Centar za kreativne industrije u Somboru, u Zrenjaninu je nabavljena savremena oprema za brzo reagovanje i prevenciju poplava.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da je Srbija primenila ili primenjuje više od 1100 projekata u okviru programa prekogranične saradnje.

"Ovi projekti ohrabruju ljude, organizacije i opštine sa obe strane da rade zajedno, zajednički stvaraju, planiraju i implementiraju", rekla je Halačeva.

Ona je rekla da je za implementaciju spremno devet teritorijalnih programa, za period od 2021. do 2027. godine, u kojima Srbija učestvuje.

"Prekogranična saradnja je drugi izraz za EU integraciju.Suština evropskog projekta, naša zajednička misija je da gradimo mostove, ne samo preko reka, već i između nas samih", istakla je Halačeva.

Ona je navela da je EU do sada investirala 190 miliona evra da bi se produbila partnerstva između suseda u regionu.

Državni sekretar u Ministarstvu razvoja, javnih radova i uprave Rumunije Gabrijel Trajan Gilea rekao je da je ukupan budžet za program prekogranične saradnje Rumunija - Srbija, koji je Evropska komisija odobrila u julu ove godine, 87 miliona evra.

Prema njegovim rečima, taj program za period 2021-2027. ima tri prioriteta, a to su "zaštita životne sredine, društveni i ekonomski razvoj, jačanje graničnih kapaciteta uz fokus na klimatske ciljeve i projekte od strateškog značaja i velike infrastrukturne projeket posvećene zdravstvu, upravljanju vodama, turizmu, kulturi".

Jedan od programa međuregionalne saradnje je URBAKT, čiji je cilj da podstakne održivi integrisani urbani razvoj u gradovima širom Evrope. (kraj) dar/lč/dj

Share: