Oštriji uslovi kreditiranja

10:14 23. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Evropska investiciona banka (EIB) saopštila je danas da njihovo najnovije istraživanje bankarskog kreditiranja pokazuje da banke očekuju da će se uslovi kreditiranja koje su spremne da obezbede svojim klijentima u narednih šest meseci znatno pogoršati.

Banke očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest meseci rasti, iako umerenijim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti.

Istraživanje bankarskog kreditiranja EIB sa fokusom na centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu pokazuje da se očekuje pad segmenata fiksnih investicija i stanovništva, uključujući potrošačke i stambene kredite.

Kreditni standardi su pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prevashodno zbog posledica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa.

Stoga će se snažna tražnja za kreditima suočiti sa oštrijim uslovima na strani ponude, ali sa druge strane, kreditni kvalitet je u proteklih šest meseci znatno unapređen.

Imajući u vidu nepovoljne ekonomske projekcije, banke u narednih šest meseci ponovo očekuju rast problematičnih kredita, dodaje se u saopštenju beogradske kancelarije EIB. (kraj) dar/ivt/dj

Share: