Verbalno se razoružati

09:00 30. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BON - Odnosi Kosova i Srbije mogu da se rešavaju u duhu dokumenta kojeg predlažu Francuska i Nemačka, koji se nadovezuje na situaciju u kojoj je bila Nemačka, ali obe strane moraju verbalno da se razoružaju, izjavio je za Dojče vele (DW) bivši komandant Kfora Erhard Biler.

Smatram da su mere koje je sada najavila Srbija, da će se založiti za uklanjanje barikada, svrhishodne, a situacija jeste bila opasna,. Nepodnošljivo je da je u Evropi srpsko rukovodstvo naredilo dolazak vojske na granicu i da je stvorena potencijalna pretnja, ukazao je Biler.

S druge strane, kaže Biler, smatram da nije pametno ni to što kosovska vlada insistira na tim detaljima.

Registarske tablice? Znate kako se na to gleda u Evropi? To je jedna veoma nebitna stvar, ako se ima u vidu koliko je pažnja Evrope trenutno usmerena na Zapadni Balkan, ukazao je on i ponovio da
obe strane moraju verbalno da se razoružaju.

Pretnje s jedne strane jednako su opasne kao i pretnje s druge strane. Ja bih se tamo oslonio na zaštitne snage Kfora. One imaju sredstava da to urade i postupaju dovoljno pametno kako čitava stvar ne bi eskalirala, kako ne bi došlo do neželjene upotrebe vatrenog oružja, naglasio je Biler.

Biler je naglasio da je Kfor u stanju da izvrši svoje zadatke i on će to i učiniti, iako je danas manji po obimu nego što je bio kada je on bio komandant.

Postoje neophodni planovi koji Kforu omogućavaju da izvrši svoje zadatke u bilo kom trenutku, za to se ne brinem. Ovde se, znate, više radi o imidžu Zapadnog Balkana. O tome da li je vredno sprovoditi vladavinu prava kada je reč o registarskim tablicama i pritom prihvatiti rizik od eskalacije, rekao je on.

Na konstatciju DW da su srpske snage manje-više bile mobilisane na granici sa Kosovom, Biler je rekao da to nije Evropa kakvu on zamišlja i tako se ne ponaša vlada koja ima za cilj da pripada Evropi.

S druge strane, moram da kažem da i kosovska strana ne bi trebalo po svaku cenu da sprovodi vladavinu prava kada je reč o registarskim tablicama. Mora se razmotriti kakav efekat to ima po čitavu Evropu. I mora se imati u vidu da situacija poput ove kakva je sada, u svakom trenutku može nenamerno da eskalira, ukazao je Biler. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: