Rasprava i o Kosovu?

14:28 22. 01. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

STRAZBUR - Hitna debata o pravnim aspektima i pitanjima ljudskih prava u agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, uz učešće Oleksandre Matvijčuk, šefice Centra za građanske slobode i dobitnice Nobelove nagrade za mir 2022, biće među najvažnijim događajima zimskog plenarnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) od 23. do 27. januara.

Poslanicima PSSE obratiće se i premijerka Islanda Katrin Jakobsdotir i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, a postojali su i zahtevi za raspravu o nedavnim tenzijama između Prištine i Beograda, navodi se u saopštenju na sajtu PSSE u kojem se dodaje da će se tek odlučivati o dnevnom redu zasedanja.

Svoju komunikaciju članicama PSSE predstaviće generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić, a očekuje se da Skupština izabere predsednika i potpredsednike.

Borba protiv nasilja nad ženama takođe će biti u fokusu sesije, sa prvom debatom o seksualnom nasilju u sukobu, a drugom zajedničkom debatom o Istanbulskoj konvenciji, o ulozi i odgovornosti muškaraca i dečaka u zaustavljanju rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojkama i o pronalaženju rešenja za bračno zatočeništvo.

Ostale teme na dnevnom redu uključuju uticaj oružanih sukoba na životnu sredinu, pitanje stranih boraca u takozvanoj Islamskoj državi i njihovim porodicama koji se vraćaju iz Sirije, kao i etičke, kulturne i obrazovne izazove aplikacija za traženje kontakata. (kraj) dar/ivt/bdr

Share: