Grupacije podeljene

18:30 16. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

STRAZBUR - Većina predstavnika političkih grupacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) priznala je da unutar svojih redova nema jedinstven stav o aplikaciji Kosova za članstvo u SE, ali jedini koji su otvoreno rekli da neće glasati za izveštaj Dore Bakojani su evropski konzervativci.

Predstavnik grupacije liberala i demokrata u parlamentarnoj skupštini saveta Evrope Julijan Bulaji izjavio je danas da je Kosovo spremno za članstvo u SE.

Naša borba nije za zemlje, već za prava. Ovo je istorisjki dan i mi branimo prava pojedinaca, ne zemalja ili naroda, rekao je Bulaji, koji dodaje da je većina poslanika u PSSE rođena u zemljama koje više ne postoje.

Ova odluka znači više prava za 1,6 ljudi koji žive i čije ranje zaceljuju. Današnja odluka je početna tačka i očekujemo od Kosova da ispuni reforme. Kosovo je spremno za članstvo u SE, ali mora da obezbedi zastitu srpske zajednice, poručio je on.

Izvestilac Ujedinjene evropske levice Aleksis Cipras istakao je da su u toj grupi različite pozicije o aplikaciji Kosova u SE.

Nema lakih rešenja za mir. Sve odluke koje nas vode napred su teške imaju poltičku cenu, ali ta cena je vredna jer može napraviti razliku između rata i mira, naglasio je on.

Kosovo je odlučilo da primeni odluku ustavnog suda o manastoiru Visoki Dečani, ali želim da budem jasan da to nije dovoljno da se podrži članstvo, rekao je Cipras, podsećajući da ozbiljne ekslacaije, neke zbog odluke Beograda, neke zbog odluke Prištine.

Predstavnik socijalista Frank Švabe ocenio je da je ovo istorijski momentar i da će podržati izveštaj Dore Bakojani, ali je pozvao da se odbiju svi predloženi amandmani. (kraj) is/ivt/bdr

Share: