U Srbiji raširena korupcija

12:42 31. 01. 2023. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Srbija je u grupi zemalja gde je raširena korupcija, rečeno je danas tokom predstavljaja rezultata globalnog rangiranja zemalja po percepciji korupcije, prema kojem je, što se tiče država regiona, od Srbije lošija samo Bosna i Hercegovina.

U najznačajnijem globalnom rangiranju 180 zemalja i teritorija po percepciji korupcije u javnom sektoru, Srbija ima indeks 36 od 100 mogućih i pala je za pet mesta na listi – na 101. poziciju, izjavila je izvršna direktorka organizacije Transparentnost Srbija Bojana Medenica.

Ona je navela da se radi o najlošijoj oceni Srbije za proteklih 11 godina.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je rekao da borba protiv korupcije više ni deklarativno nije prioritet Vlade Srbije.

Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije ne postoji. Nova Vlada u svom planu ne pominje borbu protiv korupcije, naveo je Nenadić.

On je izjavio da se nastavlja otvoreno nipodaštavanje pravila za borbu protiv korupcije, što je najvidljivije u javnim preduzećima i državnoj upravi, gde se vršioci dužnosti postavljaju retroaktivno i biraju više puta sukcesivno, iako je moguće to učiniti samo jednom.

Nenadić je naveo da se u Srbiji najunosniji poslovi dodeljuju neposrednom pogodbom kompanijama koje ih u Evropskoj uniji dobijaju učestvujući na tenderima.

Nema dovoljno obrazloženih razloga za donošenje važnih odluka, iza kojih često stoje za to nenadležni organi, izjavio je Nenadić.

Po novom globalnom rangiranju po percepciji korupcije, najbolje su ocenjene Danska, Finska, Novi Zeland i Norveška, dok su na dnu Somalija, Južni Sudan i Sirija.

Od bivših republika SFRJ, najbolja je Slovenija (41), slede Hrvatska (57), Crna Gora (65), Severna Makedonija (85), Bosna i Hercegovina (110). Kosovo je zauzelo 84. poziciju. (kraj) vbr/drp/dj

Share: