Telekom u amandmanima EP

13:51 06. 03. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - U nekoliko amandmana koje su podneli poslanici Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (AFET) na nacrt izveštaja Vladimira Bilčika o Srbiji spominje se Telekom Srbija kao instument za povećavanje uticaja vladajuće stranke na medijsko tržište u Srbiji, piše danas Juropijan vestern Balkans (EWB).

U tekstu amandmana u koji je EWB imao uvid poslanici u Evropskom parlamentu ponavljaju svoj poziv vlastima u Srbiji da pruže uverljive rezultate u istragama povezanim za slučajeve od visokog javnog interesa, uključujući i slučaj Telekoma.

U jednom od amandmana koji je podnela poslanička grupa "Obnovimo Evropu" (Renew Europe) osuđuje se državno finansiranje Telekoma, koje kompaniji "daje nepravednu konkurentsku prednost i doprinosi urušavanju stanja nezavisnih medija u Srbiji".

Poslanici su pozvali Evropsku komisiju da ispita zajam Evropske investicione banke Telekomu "s obzirom na navodnu zloupotrebu zbog dominantnog položaja na tržištu".

Ponavlja se "zabrinutost zbog poslovanja ove telekomunikacione platforme u većinskom vlasništvu države", uz navode da je "vladajuća stranka koristi da poveća svoj uticaj na medijsko tržište u Srbiji putem kupovine i finansiranja medijskih kuća".

U amandmanima se osuđuje i to što je Telekom Srbija omogućio prenos Raša tudej (RT) i pozivaju srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade se sa odlukom Saveta EU o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT. (kraj) vbr/bdb/dj

 
Share: