Prvo odobrenje za Kosovo

13:55 09. 03. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) usvojili su danas u Stokholmu poziciju, na takozvanom prvom čitanju, o putovanju bez viza za nosioce pasoša koje izdaje Kosovo, prenosi danas Radio Slobodna Evropa.

Nova pravila će omogućiti vlasnicima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

To izuzeće od viznog zahteva će se primenjivati "od datuma kada Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) počne da funkcioniše ili od 1. januara 2024. godine, koje god nastupi prvo".

Budući da je sad izvesno da ETIAS neće biti funkcionalan pre naredne godine, a u skladu sa usvojenom odlukom, građani Kosova će uživati slobodu kretanja od prvog januara 2024. godine

"Kosovo je uložilo velike napore da poboljša svoju bezbednost i upravljanje migracijama i da svoju viznu politiku uskladi s politikom EU. Nadamo se da će naša saradnja u ovim oblastima i dalje biti plodonosna", izjavila je švedska ministarka za migracije Marija Malmer Stenergard, čija zemlja predsedava EU.

Nova pravila sada treba da usvoji Evropski parlament, pre nego što budu potpisana i objavljena u zvaničnom časopisu EU.

Načelno, Evropski parlament bi trebao da izglasa viznu liberalizaciju u toku aprilskog zasedanja, a potom odluka postaje pravosnažna posle objavljivanja u zvaničnom glasniku EU.

Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu čiji građani ne uživaju slobodu kretanja u evropskim državama.

Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija nemaju vizni režim od decembra 2009. godine, a Albanija i Bosna i Hercegovina su prešle na takozvanu belu Šengen listu u decembru 2010. godine. (kraj) dar/ivt/dj

Share: