Srbija se nije usaglasila sa EU

14:09 15. 03. 2023. FoNet | Darko Radović

BRISEL - Srbija se nije usaglasila sa odlukama Evropske unije (EU) o restriktivnim merama prema Belorusiji zbog situacije u toj zemlji i njenog učešća u ruskoj agresiji na Ukrajinu, kao i u borbi protiv terorizma, saopštio je visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj.

U saopštenju za javnost objavjeno danas u Briselu, on je podsetio da su se sa odlukom EU o Belorusiji usaglasile sve ostale zemlje Zapadnog Balkana: Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina, kao i zemlje zajedničkog evropskog prostora poput Islanda i Lihtenštajna.

"Ove zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", naveo je Borrelj.

Savet EU je 24. februara usvojio odluku kojom se produžavaju restriktivne mere protiv Belorusije za godinu dana i dopunjava lista osoba na koje se odnose restriktivne mere. Istog dana je ažurirana lista pojedinaca, grupa i entiteta na koje se odnose specifične mere o borbi protiv terorizma.

Srbija je jedina zemlja regiona koja se do sada nije usaglasila ni sa jednom odlukom EU o sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. (kraj) dar/dj

Share: