Želja za RS na Kosovu

08:04 03. 05. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BRISEL - Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je večeras da je tekst nacrta za osnivanje asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu "posledica želje za Republikom Srpskom na Kosovu" i istakao da nema dileme da taj nacrt "nije za Srbe nego za Srbiju".

Kurti je nakon trilateralnog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zvaničnicima EU u Briselu novinarima rekao da ne može biti Republike Srpske na Kosovu, istakavši da je Kosovo "jedna suverena, nezavisna, demokratska država sa najvećim progresom u poslednje dve godine".

On je naglasio da je "premijer svih građana Kosova bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, religijsko uverenje i poreklo", pa tako i bez obzira na to u kojoj opštini žive.

"Ideja da su neki Srbi važniji od nekih drugih Srba jer su po onim ili ovim opštinama je segregacija među srpskom zajednicom i ja sam protiv toga. Ja sam za univerzalnost, da to što imamo zajedničko bude naspram svega, i tom smislu boriću se za ljudska i manjinska prava, ali ne da neki Srbi budu važniji od nekih drugih Srba", rekao je Kurti.

On je rekao da želi da rešenje za srpsku zajednicu na Kosovu bez obzira gde oni žive, "znači ne teritorijalna autonomija i ne teritorijalnost etnonacionalizma".

Kurti je rekao da formiranje ZSO, bez obzira na to što je predviđeno obavezama iz 2013. i 2015. godine, mnogo kompleksnija stvar, jer da je toliko prosta predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi je implemetirao sa Kurtijevim prethodnicima.

"Ti dogovori subili poptpisani i pripremljeni na jedan veoma amaterski način jer nisu prošli ni test Ustavnog suda Kosova ni test ljudskih i građanskih prava. U tim sporazumima se kaže, na primer, da u četiri opštine na severu Kosova komandir policije mora da bude Srbin. Srbin je nacionalna pripadnost, nije profesionalna veština", rekao je Kurti. (kraj) vip/bdb/dj

Share: