Kršenje Sporazuma iz dijaloga

13:33 04. 05. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Odluka o raspuštanju Upravljačkog tima za izradu Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu predstavlja kršenje sporazuma iz dijaloga, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano i naveo da Evropska unija nastavlja ulogu posrednika, dok se ne postigne konačni sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum o normalizaciji.

Život je složen, a dijalog je složeniji, rekao je Stano novinarima u Briselu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj je zadužen za posredovanje u dijalogu i nastaviće se tim putem dok se ne dođe do konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uz preduslov da obe strane žele da učestvuju u tom dijalogu, izjavio je Stano.

Činimo sve što je do nas da dođemo do sporazuma, posrednici smo, a ne komentatori, dodao je Stano i poručio: "Ako nema rešenja, nema priče o evropskoj perspektivi Srbije i Kosova".

Na pitanje u čijoj je delegaciji bio Upravljački tim za izradu Statuta ZSO, Stano je odgovorio da je to bila samostalna delegacija, koja je pozvana da se pridruži u dijalogu tokom debate o jednoj tački.

Nisu bili deo nijedne delegacije, a sastav tima je u skladu sa dogovorom u dijalogu. Članove tima je predložila Srbija i postavilo Kosovo, rekao je Stano i naglasio da sporazumi iz dijaloga podrazumevaju da je Upravljački tim na snazi dok se ne usvoji Statut ZSO.

U utorak je predstavljen prvi nacrt i proces je tek počeo. Zato je odluka da se raspusti tim kršenje sporazuma iz dijaloga i svaka odluka se mora saglediti u okviru dijaloga, poručio je Stano.

On je ocenio da je dobro što su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti saglasili o Deklaraciji o nestalim osobama.

To pokazuje da dijalog donosi rešenja, ali ne brzo, kako bi mi možda želeli, kao ni ljudi koji su pogođeni time. Želimo da pronađemo rešenja za te ljude, da imaju bolju perspektivu, a evropske perspektive nude najbolja rešenja, izjavio je Stano.

On je rekao da evropski predlog i implementacioni aneks postoje i da su objavljeni u vidu izjave Borelja, sa čime su se saglasili Vučić i Kurti.

Strane su se obavezale da rade na punoj primeni. Učinak će biti direktno povezan sa procesom pristupanja, imaće direktne političke i finansijske posledice za ono što ne bude urađeno ili za ono što se uradi, naveo je Stano.

Verujemo u njihovu iskrenost, inače ne bismo radili to što radimo. Potrebni su težak rad i odluke radi postizanja kompromisa, izjavio je Stano, uz konstataciju: Dijalog traje 10 godina i brojne su obaveze obe strane, koje se moraju ispuniti. (kraj) drp/ivt/dj

Share: