Usklađenost sa EU

20:58 15. 05. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ministar za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je danas da usklađenost Beograda sa Spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije iznosi 55 odsto, ali da je to mnogo više od samog procenta, imajući u vidu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine kakvu Srbija pruža u svim međunarodnim organizacijama.

Tanja Miščević je to rekla na sastanku sa direktorom Direktorata Evropske komisije za proširenje Janom Kopmanom, sa kojim je razgovarala o načinima da se dodatno unapredi i ubrza proces pristupanja Srbije EU, posebno u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, ali i u drugim pregovaračkim poglavljima.

Srbija se usklađuje sa viznim režimom EU, sarađuje sa Fronteksom i članicama Unije u sprečavanju ilegalnih migracija i borbi protiv trgovine ljudima. Beograd učestvuje u misijama EU u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, izjavila je Tanja Mišević.

Ona je Kopmana informisala o reformskim prioritetima, sprovođenju ustavnih amandmana i medijske strategije kroz inkluzivan proces izrade predloga za izmenu Zakona o javnom informisanju, kao i Zakona o elektronskim medijima, u čemu učestvuju predstavnici medijskih udruženja, eksperti, predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Saveta Evrope i EU.

Kopman je ocenio da novo medijsko zakonodavstvo, koje je u fazi završne izrade, treba da odražava slovo i duh usvojene Medijske strategije i akcionog plana i da ukupan ambijent za ostvarivanje slobode izražavanja bez ometanja treba dodatno ojačati u praksi.

Tanja Miščević i Kopman su se saglasili da je važno da mehanizam praćenja sprovođenja reformi u svim pregovaračkim poglavljima bude takav da omogući da rezultati budu vidljiviji i da omoguće brži napredak u pregovorima, pod uslovom kontinuiranog napretka u reformama, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije. (kraj) drp/ivt/mk

Share: