Uskladiti Zapadni Balkan sa EU

12:33 22. 05. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL -  Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je Hrvatska podržava širenje Evropske unije na Zapadni Balkan, ali je kao ključnu obavezu naglasio da se te zemlje usklade sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

"Hrvatska snažno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, ali istovremeno poziva na više saradnje, dobrosusjedske odnose, poštovanje evropskih vrednosti, pri čemu usklađivanje sa spoljnm i bezbednosnom politikom EU ostaje ključno”, izjavio je Grlić Radman pre početka redovnog ministrskog sastanka šefova diplomatije država članica EU.

Današnjem sastanku pridružiće se i njihove kolege sa Zapadnog Balkana s kojima će imati neformalnu raspravu tokom radnog ručka, javila je zagrebačka agencija Hina iz Brisela.

U pogledu usklađivanja sa spoljnom politikom EU, Srbija je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja odbija da se potpuno uskladiti s politikom EU i ne želi da uvede sankcije Rusiji, navodi Hina, ističući da će jedna od centralnih tema sastanka biti upravo to usklađivanje sa politikom EU.

Poslednjih sedmica u EU se vodi rasprava o 11. paketu sankcija protiv Rusije, uglavnom usmerenom na to kako izbeći da se dosad uvedene sankcije zaobilaze.

Evropske diplomate pokušavaju da sastave spisak privatnih kompanija koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije kao i proširenje popisa novim imenima ruskih zvaničnika koje smatra odgovornim za zatvaranje političkih disidenata.

Istobvremeno, EU priprema i odluku o isplati 500 miliona evra iz Evropskog instrumenta mirovne pomoći zemljama članicama koje su isporučile Ukrajini municiju iz svojih zaliha.

Hina ističe da Mađarska ponovno postavlja uslove za svoj pristanak na sve tri odluke.

Ministri bi na današnjem sastanku trebalo da odluče i o novim sankcijama protiv Irana, uključivanjem dodatnih članova Revolucionarne garde na spisak sankcionisanih. (Kraj) vip/bdr

 
Share: