Ozbiljni zahtevi pred EU

16:11 05. 06. 2023. FoNet | Tijana Krnjaić

BEOGRAD - Pred Evropskom unijom su izuzetno ozbiljni zahvati, pre svega u ugovornom delu, ali se još ne naziru, rekao je danas profesor Zoran Čupić, tokom naučne konferencije "Politički sistem EU - epohalni uzor ili epohalni slučaj?", održane na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN).

Čupić je izjavio da među akademskim svetom oprečna mišljenja izaziva pitanje da li je opravdano meriti demokratski kapacitet EU i nešto što je nadnacionalno kao što je Unija, ali da se u dokumentima na to poziva.

Jedna od najjasnijih teza o nepostojanju demokratije je "nepostojanje demosa”, rekao je Čupić, govoreći o knjizi Slobodana Samardžića "Politički sistem EU. Teorija-institucije-proces odlučivanja-politički život".

Profesor FPN Milan Jovanović naveo je da ima sve više simptoma da je predstavnička demokratija u krizi u članicama EU, kao i da su odziv na izborima i članstvo u partijama na niskom nivou.

"Dve trećine građana EU ne veruju svojim vladama. Paradoks je da 90 odsto vidi demokratiju kao najbolji način upravljanja“, izjavio je Jovanović.

On je rekao da se može zamisliti reformisan politički sistem EU, ali da "stvarnost upućuje na skepticizam, više nego na političku maštu".

Na defiticit demokratije, kao i sve dublji jaz između građana i političkih elita, ukazao je profesor FPN Slaviša Orlović. (kraj) drp/tk

Share: